Installera Ngenic Tune till en Nibe Fighter 310P
Igår fick jag hem en Ngenic Tune, en intelligent termostat anpassad för vårt nordiska klimat. Ngenic lär sig hur ditt uppvärmningssystem reagerar i olika temperaturer och ljusförhållanden, och med hjälp av detta och genom att hålla koll på väderprognoser och kommande köldknäppar ser Ngenic Tune till att hålla temperaturen i huset jämn, undvika spetsvärme och minska uppvärmningskostnaden.
Ngenic har en alldeles ypperlig interaktiv installationsanvisning, men jag stötte ändå på patrull på vägen.
Ngenic Tune består av tre delar, som alla pratar med varandra via radio (inte över wifi). Den första är en gateway, som man kopplar in på elnätet och i sin router.

Ngenic Tunes gateway
Den andra delen är en innegivare, som man sätter upp där man vill mäta temperaturen och solljuset, exempelvis i vardagsrummet. Man sätter enkelt upp den med den medföljande magnetiska skruven.

Innegivaren
Sedan kommer den tredje delen, den jag hade problem med. Den ska installeras längs kabeln som går till den redan befintliga utegivaren.

Styrdosan
Jag kunde inte hitta var kabeln gick genom huset, hur jag än letade. Jag kunde inte ens se var den gick ut från värmepumpen.Till slut gav jag upp och monterade styrdosan inne i själva värmepumpen.
Först stängde jag av elen och tog bort den översta skyddsplåten (den man tar bort när man ska rensa filtret). Sedan tog jag bort den understa skyddsplåten. Båda två går att ta bort genom att bara dra loss dem. Den mittersta skyddspåten sitter fast med två skruvar i botten. Skruvar man loss dem går det lätt att lyfta bort den mittersta skyddsplåten också.
Högt upp till vänster sitter kabeln till utegivaren:
Jag följde kabeln nedåt, och kom till en för ändamålet praktisk sockerbit:
Jag skruvade loss sockerbiten, och hade då en kabel som kom från utegivaren, och en som satt fast i värmepumpen. Båda de två kablarna består av två koppartrådar. Kabeln från utegivaren satte jag fast i den medföljande y-sladden. Det spelar ingen roll vilken av de två koppartrådarna som sitter i vilket hål, men de ska in i delen som har en gransymbol på sig.
Nästa steg är att koppla in kabeln från värmepumpen. Den sätter man lika enkelt i y-sladdens ”husdel”:
Andra änden av y-sladden ska sedan in i styrdosan, och styrdosan får plats vackert upphängd inne i värmepannan. Se till att varken den eller sladden ligger mot de varma delarna.
Sedan är det bara att sätta tillbaka skyddsplåtarna. Glöm inte klistermärket!
Starta appen på din telefon och gläds åt besparingen 😉
Hej ser att du installerat en ”Ngenic Tune”. Jag är själv mycket intresserad och är mycket nyfiken på ditt resultat.
Bra eller Dåligt.
Funkar det som du förväntat dig.
Funkar det med sol (foto cellen) kännaren blir det bättre?
Hur fungerar det? Pratar den endast genom utegivarens signal(kapell)? Skulle vara intressant att höra din syn på det hela som konsument.
Med vänlig hälsning,
David Johansson
Hej!
Jag tycker det fungerar riktigt bra. Nu har jag inte haft den under vinterhalvåret än, så jag har inte testat den fullt ut än. Men så här långt fungerar det som jag har förväntat mig. Det är någon bugg i programvaran; ibland visar den inte historiken fullt ut, men annars är det helt i sin ordning.
Vad gäller fotocellen kan jag inte påstå att jag vet om det blir bättre. Jag har aldrig haft någon innegivare förut, så jag har inget att jämföra med. Värmen hålls jämn, i alla fall.
Det fungerar så att de tre delarna pratar med varandra över radio (inte wifi). Innedelen berättar hela tiden för gatewayen hur varmt det är inne. Gatewayen skickar den infon till ngenics servrar.
Styrdosan, som man sätter på kabeln som går från utegivaren till pannan, känner hela tiden av hur varmt det är ute. Den skickar den informationen till gatewayen som skickar vidare till ngenics servrar.
Ngenics servrar kombinerar informationen om innetemperatur och utetemperatur med data från väderleksrapporter (för att kunna förutse om det snart kommer bli mycket kallare, då kan den dra på extra lite i förväg). Servrarna räknar en del på det här, och skickar tillbaka ett nytt värde till styrdosan. Säg att det är 5 grader ute och du vill ha 20 grader inne. Om det då är 22 grader inne, då har ju din panna dragit på för mycket. Då går din styrdosa in och säger till pannan att det är varmare ute, säg 10 grader. Då drar pannan ned på värmen. Så vad pannan beträffar så tror den helt enkelt att styrdosan är utegivaren.
Efter ett tag lär sig ngenics servrar hur just ditt hus reagerar på olika temperaturer ute och inne, och olika ljusförhållanden, och kan justera värmen mer effektivt efterhand.
Jag hoppas jag förklarade vettigt, hör av dig annars =)
Appen säger att jag har sparat 7 % energi sedan jag installerade ngenic. Exakt hur de räknar ut det värdet har jag inte frågat dem. Än.
Hej Stefan, Tack för ditt svar.
Det låter jätte intressant.
Jag har ställt samma fråga till Ngenics men utan att få svar ännu (tyvärr).
Jag har inte nämnt att jag har rätt nyligen installerat en kamin som jag tänkt använda.
Jag är lite orolig att Ngenic Tune kan få väldigt svårt att tyda/hantera innevärdet för att jag eldar i kaminen.
Å andra sidan så borde kamin värme motsvara solvärme en solig dag. Ngenic använder sig av en del in värden :
– 1. Solljus från innegivaren.
– 2. Temperaturen inne.
– 3. Ute temperaturen.
– 4. Väder (vad SMHI? säger att det är lokalt).
Sedan lär den sig vad den ska skicka in till pannan (via utegivaren). Så om jag tänder en brasa så raserar eller skickar jag motstridiga värden till pannan om inomhus klimatet.
Men jag kan också ha helt fel. Därför frågar jag.
Tack för ditt svar och dina erfarenheter.
Med vänlig hälsning,
David Johansson
Hej, Har själv en Nibe 310P och nyfiken hur det går! sen har jag golvvärme Wirsbo frågan är hur det fungerar ihop
Hej!
Jag tycker det fungerar riktigt bra. På årsbasis har jag sparat in ca 10 %, enligt appen. Värmen är betydligt jämnare nu än förut. Övervåningen blir lite varmare än nedervåningen (där jag har ngenics termostat), men då får man dra ned termostaten på radiatorerna på övervåningen.
I appen går det att ställa in om man har radiatorer eller golvvärme, så det ska fungera med golvvärme också, men jag har ingen egen erfarenhet av det.